tiistai 31. joulukuuta 2013

Ennustuksia vuodelle 2014Paraskin ennustus on aina vain valistunut arvaus. Edellä mainittu asia on hyvä muistaa aina, kun ennustuksia lukee. Näin vuodenvaihteessa ennustuksia kuitenkin satelee hieman jokaiselta nurkalta, joten ajattelin itsekin omaan tinakönttiin katsoa.

Aloitan vanhasta mantereesta. Yhdysvaltojen talouden kunto parantui vuoden 2013 aikana ja iso kiitos tästä kuuluu keskuspankki FEDille. FED jatkaa määrällistä elvytystä myös vuonna 2014, vaikka summat aavistuksen verran pienenevätkin. Kuukausittaisten velkakirjaostojen määrä pienenee ainakin 60 miljardiin dollariin, ehkä jopa 40 miljardiin dollariin vuoden 2014 aikana. Yhdysvaltojen talouskasvun asetan haarukkaan 2–3 %, todennäköisimpänä pidän haarukan alapäätä eli 2 %.

Kiinan talouskasvu jatkuu järkevöitymistään myös vuonna 2014. Talouskasvun määrä 4–5 % koko vuodelle. Japani jatkaa määrällistä elvytystä, joka pitää maan talouden plussalla myös alkavana vuonna. Muun Aasian tilanne on heikompi ja talous junnaa paikoillaan. Samoin käy myös Venäjällä, joka ei ole saanut läpi tarvittavia uudistuksia. Putinin huomio armeijan kehittämisestä talouden kehittämiseen kääntynee vasta vuoden 2015 puolella.

Koko Euroopan talouskehitys jää nollan pintaan vuonna 2014, samoin myös euroalueen. Pörssikurssit nousevat hieman, kun ylimääräistä rahaa virtaa ylihinnoitelluista Yhdysvaltain pörsseistä. EKP:n uskon pyrkivän vuoden aikana hieman pois Saksan puristusotteesta vapaampaan toimintaan euroalueen talouden kehittämiseksi. Tämä tulee tarkoittamaan määrällistä elvytystä, joka kuitenkin jää paljon taakse FEDin luvuista. Korkoa EKP saattaa laskea tai olla laskematta, toteutuessaan koronlasku ei kuitenkaan vaikuttaisi markkinoihin kuin hetkellisesti. Alkuvuoden aikana euroalueen inflaatio jatkaa laskuaan lähelle nollaa, kunnes määrällinen elvytys käynnistyy.

Yksittäisistä maista arvioin Saksan talouskasvun 1 % tuntumaan. Kasvu on lähinnä kotimaisen kysynnän varassa. Iso-Britannia pääsee hieman plussalle, samoin Norja ja Ruotsi. Muuten Euroopassa jäädään nollaan tai hieman sen alle. Suomen talouskasvuksi vuodelle 2014 arvoin 0 %. Vientiteollisuus ei tule vetämään aikaisempaa paremmin, kun muunkaan Euroopan talous ei vedä. Kotimainen kysyntä pysyy tästä syystä myös heikkona, kun kotitalouksilla ei ole varaa kuluttaa.

Näillä arvioilla toivotan kaikille lukijoille menestystä vuodelle 2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti