tiistai 18. helmikuuta 2014

Säästämisen perustukset



Säästäminen ja sijoittaminen käyvät monesti hyvin läheistä kanssakäymistä. Näin on ainakin piensijoittajan kohdalla, kun sijoitusvarat eivät varsinaisesti ole omaa elämäänsä elävä yksikkö, vaan kiinteä osa säästöjä. Näin on tilanne siis myös itselläni. Tämän vuoksi ajattelin hieman käsitellä niitä asioita, joita teen säästämistä ja sijoittamista ajatellen.

Suurimpana apuna säästämisessä itselläni on ollut se, että olen laskenut, paljonko minulla on rahaa. Tämä on asia, joka jokaisen kannattaa tehdä. Oman varallisuuden laskemisella olen itse lähtenyt liikkeelle säästämiseen ja lopulta sijoittamiseen. Teen tämän kerran kuukaudessa, aina kuun vaihteessa, ja samalla näen onko ajattelemani budjetti-ikkuna pitänyt kutinsa.

Toinen suuri apu on budjetointi. Itse en tee mitään tarkkaa budjettia, osa rahoista on vain korvamerkitty. Minulla on esimerkiksi oma tili ruokaostoksia varten, jonne laitan aina kuun alussa saman summan rahaa. Yleiselle käyttörahalle on sitten oma tilinsä. Pyrin myös pysymään suurin piirtein kärryillä siitä kuinka paljon kyseisillä tileillä on rahaa, jotta voin säädellä kulutustani kuukauden aikana. Kuluvaa kuukautta pidemmälle en juuri suunnittele talouttani tarkasti. Suuria linjoja suunnittelen tietysti hieman pidemmällä ikkunalla.

Kolmas asia, jonka olen huomannut hyväksi säästämisessä ja sijoittamisessa on rahan tarkoitus. Säästössä olevat rahat pysyvät huomattavasti paremmin säästössä, kun niille on määritelty jokin tarkoitus. Esimerkiksi voi olla säästötili, jolla on kuukauden palkka, joka on hätävarana sitä varten, että jos tulee kuluja, joihin ei yksinkertaisesti pysty varautumaan. Toinen esimerkki on sijoitussalkkuni, jonka tarkoituksena on yksikertaisesti kasvattaa varallisuuttani. Rahan tarkoituksen ei tarvitse olla suunnitelma ostoksista, joita rahalla tehdään, vaan suurempi linjaveto.

Näillä kolmen asian lisäksi ei tarvitse kuin kuria pysyä suunnitelmissa. Yksinkertainen apukeino kurissa pysymiseen on se, että laittaa rahan näennäisesti tavoittamattomiin. Tämä onnistuu helposti esimerkiksi säästötilillä, jolle ei ole maksukorttia, tai rahastolla. Säästämisessä suureksi avuksi on myös tavoite, jonka pitää aina kirkkaana mielessä, oli se sitten yrityksen perustaminen, unelma-asunnon ostaminen tai taloudellinen riippumattomuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti