maanantai 30. tammikuuta 2017

Presidentti Donald Trump sijoittajan näkökulmastaMitä ajattelen Donald Trumpista? Ja mitä sijoittajan pitäisi hänestä ajatella? Tässä tekstissä avaan omia ajatuksiani Donald Trumpista erityisesti sijoittajan näkökulmasta ja kerron omia näkemyksiäni siihen, miten Trump tulee vaikuttamaan maailman politiikkaan ja erityisesti talouteen.

Syy, miksi halusin kirjoittaa Trumpista, on se, että Yhdysvaltain presidentti on niin suuresti maailmanpolitiikkaan vaikuttava hahmo. Jopa niin suuresti, että sijoittajakin joutuu miettimään, millä tavalla reagoi uuteen tilanteeseen. Nyt uusi tilanne on edessä. Donald Trump valittiin Barack Obaman seuraajaksi Yhdysvaltojen presidentiksi ja Trump on jo virkavalansakin vannonut. Uuden hallinnon koneistot ovat lähteneet tehokkaasti pyörimään ja joitakin Trumpin lupaamia uudistuksia on laitettu liikkeelle. Niin hyvässä kuin pahassa, pääasiassa jälkimmäisessä.

Ensimmäinen Trumpiin ja hänen politiikkaansa liittyvä asia, joka itselleni tulee mieleen, on epävarmuus. Epävarmuus saattaa hellittää jonkin verran, kunhan Trumpin ensimmäiset käytännöntoimet toteutuvat. En kuitenkaan itse näe epävarmuuden kaikkoavan kokonaan. Eri asia toki on näkyykö tämä epävarmuus osakemarkkinoilla. Ainakaan tähän saakka Trumpin valinnan jälkeen epävarmuus ei ole näkynyt markkinoilla, pikemminkin päinvastoin. Tätä pidän itse hyvin huolestuttavana asiana. Jos epävarmuus realisoituu, niin markkinoita odottaa karu pudotus.

Toisena mieleeni tulee se, miten Trump suhtautuu maailmaa ja miten maailma suhtautuu häneen. Räikein esimerkki asiasta taitaa olla Trumpin kaavailema muuri Meksikon rajalle. Toinen esimerkki on Trumpin suhtautuminen Kiinaan, joka on kaikkea muuta kuin lämmin. Erityisesti jälkimmäisessä suhteessa on suurenkin konfliktin ainekset. Tämä kaikki voi johtaa joko kauppasotaan tai pahimmassa skenaariossa aseelliseen sotaan. Kumpaakaan ei varmasti kukaan toivo ja molemmista olisi maailman taloudelle äärimmäisen suurta vahinkoa. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että kauppasota ainakin Yhdysvaltain ja Meksikon välillä on vain muutaman askeleen päässä.

Kolmas asia on Trumpin kaavailema elvytys. Jo vaalipuheissa Trump kertoi rakennuttavansa teitä ja avaavansa hiilikaivokset sekä laskevansa veroja. Näiden toteutuminen millään tasolla on asia, johon Trump ei voi yksin vaikuttaa. Tarkkaan seurattava asia on myös Yhdysvaltojen velkaantuminen, joka ei Trumpin esittämillä toimilla ainakaan hidastu. Yhdysvaltojen kasvava velkaantuminen lisää riskiä sille ajalle, kun seuraava laskukausi osuu kohdalle. Se myös kasvattaa valtion korkomenoja, kun velkaantuneelle ei myönnetä enää yhtä edullisesti lisää lainaa.

Vaikka uhkakuvia on runsaasti ilmassa, niin Trumpin presidenttikausi kestää vain neljä vuotta tai, jos hän tulee toisen kerran valituksi, kahdeksan vuotta. Pitkäaikaisen sijoittajan sijoitushorisontti on kuitenkin pidempi, joten en itse näe tätä liian suurena ongelmana. Suurempi ongelma on sen sijaan se, että jos Trumpin ajattelutapa leviää muualle maailmaan ja siitä tulee vallitseva trendi. Siinä vaiheessa ongelma kasvaa suuremmaksi ja pidempiaikaiseksi. Se on asia, joka itseäni huolettaa paljon enemmän kun Trump itsessään.


Kirjoitukseni eivät ole sijoitussuosituksia, vaan ovat henkilökohtaisia mielipiteitä ja kokemuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti