sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Kommentti sijoittamisen riskistä



Tänään Helsingin sanomissa oli useampikin artikkeli asuntosijoittamisesta. On hyvä, että isot mediat pitävät sijoittamista esillä. Näissäkin jutuissa asiasta kerrottiin varsin ansiokkaasti ja neutraalisti lukuun ottamatta sitä, että näkökulma oli pääasiassa sijoittamiseen (erityisesti asuntosijoittamiseen) liittyvissä riskeissä. Jutussa myös hyvin aiheellisesti mainitaan, että kaikki sijoituskohteet sisältävät riskejä. Niinhän ne tekevät. Samoin sisältää myös kaikki muukin ihmistoiminta.

Kuva päivän Helsingin sanomien sisäkannesta, jonka aiheena on asuntosijoittaminen ja sen sisältämä riski.

Minua jaksaa siis edelleenkin ihmetyttää se näkemys sijoittamisesta, että se olisi riskien ottamista. Kirjoitin tästä aiheesta viimeksi kuluvan vuoden keväällä tekstissäni Sijoittaminen on riskinhallintaa,ei riskinottoa ja oma näkökulmani onkin kyseisen otsikon mukainen. Sijoittaminen yksityishenkilönä on henkilökohtaisen talouden riskien hallitsemista, ei erikseen riskien ottamista.

Osittain on varmasti kyse harhaanjohtavasta ajattelumallista ja riskin luonteen väärin ymmärtämisestä. Toisaalta kyse on myös sijoittamisen mystifioinnista. Toki menestyvä sijoittaminen vaatii vähintään jonkinasteista tietoa ja perehtyneisyyttä aiheeseen. Mutta niin vaativat kaikki muutkin asiat elämässä. Ei sämpylöidenkään leipomiseen riitä se, että ostaa kaupasta ainekset ja kaataa ne samaan kulhoon. Täytyy tietää ainesten suhteet, paistoaika ja niin edelleen. Taito valmistaa itse maittavia sämpylöitä suojaa kuitenkin siltä riskiltä, että kaikki leipomot menisivät joku päivä lakkoon eikä kaupasta saisi valmista leipää ollenkaan. Samalla tavalla sijoittaminen suojaa monilta taloudellisilta riskeiltä, joita ihmiselämä suorastaan vilisee.



Kirjoitukseni eivät ole sijoitussuosituksia, vaan ovat henkilökohtaisia mielipiteitä ja kokemuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti