keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Sijoittaminen on riskinhallintaa, ei riskinottoa



Sijoitusvarallisuutta omistavan kansalaisen taloudellinen riski on pienempi kuin sijoittamattoman kanssakansalaisen. Miksi näin? Lyhyt vastaus on se, että sijoittajalla oman talouden kaikki munat eivät ole samassa korissa.

On yleistä ajatella, että sijoittaja olisi taloudellisessa mielessä riskinottohaluinen ihminen. Oikeastaan tilanne on kuitenkin päinvastainen. Kun tekee sijoituksia, hankkii samalla itselleen vaihtoehtoisia tulonlähteitä. Tämä taas pienentää yksilön taloudellista riskiä, kun tulonlähteitä on enemmän kuin yksi. Ja mitä useammasta lähteestä tuloja tulee, sitä epätodennäköisempää on, että kaikki tulonlähteet pettävät samaan aikaan. Tällä tavalla sijoittaminen on siis riskinhallintaa.

Havainnollistan asiaa lyhyellä esimerkillä. Pentti ja Sakari ovat töissä samassa paikassa ja saavat samaa palkkaa. Kaksikon kulutustottumukset ovat pääosin samanlaiset. Sakari kuitenkin tekee jokaisen kuun palkasta pienen siirron muutamaan osakeindeksirahastoon. Sakari käy hieman harvemmin ulkona syömässä ja harkitsee uusia tavarahankintoja hieman tarkemmin kuin Pentti. Käytännön elämisessä kaksikko ei kuitenkaan eroa huomaa. Suurten hankintojen tai työttömyyden edessä Sakari on kuitenkin huomattavasti vahvemmilla kuin Pentti, joka ei ole säästöjä kerryttänyt. Jos Sakari vielä kasvattaa kuukausittaista säästöään, ero Penttiin kasvaa vielä nopeammin

Entä sitten, jos Penttikin säästäisi, mutta tekisi sen tilille? Lyhyellä aikavälillä Pentti ja Sakari olisivat melko lailla samassa taloudellisessa asemassa. Kuitenkin pidemmällä aikavälillä Sakarin rahastosijoitukset mitä todennäköisimmin tuottaisivat paremmin ja eroa kaksikon välille alkaisi jälleen muodostua.

Tietysti sijoitusmäärien pitää olla suhteellisen suuria, jotta sijoituksista voisi saada merkittäviä sivutuloja tai että pelkästään sijoitustuloilla voisi elää. Tästä ei kuitenkaan kannata lannistua, sillä pienikin tulojen sivuvirta on parempi kuin vain yksi tulonlähde. Sijoitusvarallisuuden kasvattamisessa myös auttaa se, että aloittaa ajoissa. Mitä aiemmin sijoittamisen aloittaa, sitä pidempään niillä pienilläkin sijoituksilla on aikaa kasvaa ja näin kasvattaa mahdollista tulovirtaa. Ja toki myös jo pelkkä tilille säästäminen pienentää yksilön taloudellista riskiä.

On myös hyvä muistaa, että sijoittaminen, kohdistui se sitten mihin tahansa, ei ole mikään ihmekeino rikastua, vaan se on tapa rakentaa vaurautta määrätietoisen toiminnan avulla. Sen sijaan, että vain tekisi töitä rahan eteen, voi laittaa myös rahan tekemään töitä sinulle. Samalla sijoittaminen on tapa hajauttaa omaa taloudellista riskiään.

Kuinka riskipitoista elämää sinä elät?



Kirjoitukseni eivät ole sijoitussuosituksia, vaan ovat henkilökohtaisia mielipiteitä ja kokemuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti