perjantai 10. maaliskuuta 2017

Käännetään osinkovirta kotiinpäinKauppalehti uutisoi kuluvan kuun ensimmäinen päivä jälleen siitä kuinka suomalaisten pörssiyhtiöiden osingot valuvat ulkomaille. Uutinen ei sinänsä ole yllättävä, pikemminkin odotettu. Eikä asiasta tosiaankaan uutisoida ensimmäistä kertaa. Ulkomaalaisomistuksessa sinänsä ei ole mitään pahaa, päinvastoin se tuo suomalaisiin yhtiöihin täältä löytymätöntä osaamista ja sitä paljon kaivattua rahaa kasvuun. Ymmärrettävää ulkomaalaisomistus on myös siinä mielessä, että iso osa monien yhtiöiden toiminnasta tapahtuu ulkomailla. Kehityssuunta on kuitenkin huolestuttava, jos yhtiöiden omistus kasvavissa määrin virtaa ulkomaille. Omistajuus kääntää samalla osinkovirrankin kohti ulkomaita.

Kuva Kauppalehden jutusta.

Yhdeksi syyksi osinkojen valumiseen ulkomaille jutussa pidettiin sitä, että Suomessa on vähän vahvoja omistajia. Tämä on täysin totta. Suomen suurimpia sijoittajia ovat eläkerahastot ja valtio. Kaikki muu on enemmän tai vähemmän nappikauppaa. Jonkin verran on toki säätiöitä ja yksityissijoittajia, jotka tekevät hyvää työtä suomalaisen omistuksen eteen. Jo naapurissa Ruotsissa ollaan asiassa paljon pidemmällä puhumattakaan Norjasta, mistä löytyy kansallinen öljyrahasto. Suuri sijoittaja monissa suomalaisissa pörssiyhtiöissä on myös Sveitsin keskuspankki. Sitten löytyy tietysti suuri joukko rahastoyhtiöitä, jotka ovat sitten kokonaan oma lukunsa.

Esimerkkejä siis löytyy monenlaisia. Meillä ei kuitenkaan ole kotimaassa suuria öljyrahastoja tai vaurasta keskuspankkia tai edes valtion sijoitusyhtiötä, joka voisi vapaasti ja politiikasta riippumattomasti harjoittaa sijoitustoimintaa. Mitä asialle sitten voisi itse tehdä? Aina voi ryhtyä itse sijoittajaksi. Mitä enemmän suomalaiset pörssiyhtiöt ovat suomalaisten omistuksessa, sitä suurempi määrä osingoistakin jää Suomeen. Tietysti ei kannata ostaa mitä tahansa, vaan keskittyä osinkoa maksaviin ja kasvattaviin laatuyhtiöihin. Toki ei myöskään kannata jäädä myöskään vain omalle rannalle loikoilemaan. Kun osinkoja virtaa täältä ulkomaille, niin miksi ei myös ulkomailta tänne. Jos tuo osinkovirta on suurempi kotimaahan päin, kiittää siitä ennen pitkää myös maan talous asukkaiden kasvavan vaurauden ansiosta.Kirjoitukseni eivät ole sijoitussuosituksia, vaan ovat henkilökohtaisia mielipiteitä ja kokemuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti