keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Salkkutavaraa: KeskisuomalainenSalkkutavaraa on juttusarja, jossa kerron omasta salkusta löytyvistä osakkeista. Jokaisen osakkeen kohdalla kerron niistä syistä, joiden vuoksi osake löytyy salkustani ja mitä hyvää ja huonoa yhtiössä on.

Keskisuomalainen on erityisesti maakuntalehtiin keskittynyt suomalainen mediatalo, jonka kotipaikka on Jyväskylä. Yhtiön on viimevuosina kasvanut yritysostoilla ensin Suomen Lehtiyhtymän ostolla ja viimeksi Mediatalo ESAn ostolla. Näillä yritysostoilla yhtiön painopiste on siirtynyt perinteisiltä alueilta Keski-Suomesta ja Savosta kohti Etelä-Suomea ja Päijät-Hämettä.

Minulla on kolme syytä omistukselleni Keskisuomalaisessa. Ensinnäkin haluan olla omistaja oman kotiseutuni paikallisissa yhtiöissä ja, koska asun Jyväskylässä, on Keskisuomalainen luonnollinen valinta kaupungin ainoana pörssiyhtiönä. Toinen syy on kiinnostukseni media-alaan. Tähän tarkoitukseen löytyy toki muitakin yhtiöitä Helsingin pörssistä, mutta koska itselleni tutuin lehti on aina ollut Keskisuomalaisen omistama Savon Sanomat, oli valinta tälläkin saralla melko selkeä. Kolmas syy (ja ehdottomasti näistä kolmesta se huonoin syy) oli kiinnostus päästä pörssiyhtiön yhtiökokoukseen. Opiskelijabudjetilla matkustaminen asettaa rajoitteita ja Keskisuomalaisen yhtiökokous oli ainoa, jonne pääsi polkupyörällä.


Keskisuomalainen oli pitkään osakesalkkuni pienin omistus ja se tulee pysyttelemään pienimpien sijoitusteni joukossa myös jatkossa. Yksi syy tähän on tai ovat yllämainitut syyt, joiden vuoksi olen yhtiön osaketta hankkinut. Ne eivät mielestäni ole niitä parhaita syitä ostaa mitään yhtiötä ja siksi tarkastelen sijoitustani erityisellä kriittisyydellä. Mielestäni raha ei kuitenkaan ole ainoa syy sijoittamiseen ja nykyinen sijoitus varmasti tulee pysymään salkussani myös jatkossa. Sijoituspotin kasvattaminen tullee ajankohtaiseksi vasta myöhemmin muun salkun kasvun myötä.

Tulevaisuuden haasteena Keskisuomalaisella on edelleenkin laskevat paperilehtien tilausmäärät ja kuluttajien haluttomuus maksaa digitaalisista palveluista. Asenteet ovat kuitenkin pikkuhiljaa muuttumassa ja mahdollisuus digitaalisten palveluiden myynnin kasvuun on edelleen vahvasti olemassa. Tämä onkin elinehto yhtiön tulevaisuuden kannalta. Ilmaisjakelulehtien vahva asema yhtiössä on toisaalta suojellut sitä pahimmalta jakelumäärien laskulta. Tämä tukijalka tullee vahvistumaan lähivuosina.

Mielenkiinnolla seurattava asia Keskisuomalaisessa on se, mihin selvästi kasvuhaluinen yhtiö seuraavaksi suuntaa. Alueellisia lehtitaloja alkaa olla vähenemissä määrin jäljellä pörssin ulkopuolella ja isot toimialaa keskittävät kaupat saattavat kiinnittää kilpailuviranomaisten huomion. Yksi tulevaisuuden mahdollinen kasvusuunta Keskisuomalaisella on digitaalinen liiketoiminta. Tätä osaamista yhtiössä on ollut jo aiemmin, mutta erityisesti osaamista tuli Mediatalo ESAn oston myötä.

Jännityksellä siis odotetaan, mitä tämän kevään yhtiökokouksessa sanotaan yhtiön tulevaisuuden suunnasta. Sinne olen suuntaamassa myös tänä vuonna.Kirjoitushetkellä omistan mainituista yhtiöistä Keskisuomalaisen osakkeita. Kirjoitukseni eivät ole sijoitussuosituksia, vaan ovat henkilökohtaisia mielipiteitä ja kokemuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti