keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Lähtökohtia osakesijoittamiseenNäin blogin alkuun haluan kertoa juuri suorasta osakesijoittamisesta. Helpompia ja pienempiriskisiä sijoitusmuotoja on ja niistäkin tulen kertomaan, mutta osakesijoittaminen on se, mikä kiehtoo eniten itseäni. Osakkeisiin liittyy myös se etu, että silloin tiedät melko tarkasti mitä olet ostamassa. Osakerahastoissa sen sijaan voi olla kymmeniä tai satoja eri osakkeita, joista vain suurimmat kerrotaan.

Kuten muutakin sijoittamista, osakesijoittamista voi ajatella monella tapaa. Oman ajatteluni yksi peruskivi on se, että osaketta ostaessa et osta vain paperia tai bittejä tietokannassa vaan ostat yritystä. Osakehan ei itsessään ole mitään vaan se antaa oikeuden osaan yrityksen omistuksesta ja yrityksen tuotosta.

Osakkeen sijasta yrityksen ostaminen tarkoittaa käytännön matematiikan tasolla sitä, että osakkeen hinnalla ei ole niin merkitystä. Sen sijaan merkitystä on yhtiön hinnalla. Osakkeen hintahan voi olla mitä tahansa, riippuen suoraan osakkeiden määrästä. Osake ei näin kuvasta yhtiön todellista arvoa juuri millään tavalla. Helppona esimerkkinä voidaan vertailla Nokian ja Koneen osakkeita. Nokian osakkeen arvo liikkuu tällä hetkellä reilussa viidessä eurossa ja Koneen osakkeen hinta on pyöreästi 63 euroa. Nokia on kuitenkin markkina-arvoltaan arvokkaampi yritys kuin Kone. Tämä johtuu puhtaasti siitä seikasta, että Nokialla on huomattavasti enemmän osakkeita kuin Koneella.

Tässä yrityksen osto ajattelussa on myös se etu, että se saa ajattelemaan yrityksen liiketoimintaa paljon tarkemmin kuin osakkeen osto. Yrityksen liiketoiminnan tulee olla toimivaa ja kestävällä pohjalla, jotta yrityksen osto ja omistaminen olisi järkevää. Tämän arvioimista helpottaa se, että ymmärtää sen, millä yritys tekee rahaa. Esimerkiksi McDonald’sin liiketoiminta perustuu enemmän kiinteistöjen omistamiseen ja vuokraamiseen kuin itsessään pikaruuan myymiseen (joka sekin on tietysti yritykselle merkittävä tulonlähde). Toisilla yrityksillä liiketoiminnan idean ymmärtäminen on helpompaa kuin toisilla.

Tärkein sääntö ja lähtökohta osakesijoittamiseen on mielestäni ostaa halvan osakkeen sijasta hyvää yhtiötä. Warren Buffetkin on sanonut, että kannattaa mielummin ostaa hyvää yhtiötä kohtalaisella hinnalla kuin kohtalaista yhtiötä hyvällä hinnalla. Hyvä yhtiö kyllä maksaa hintansa takaisin.

En omista mainittujen yhtiöiden osakkeita.

Blogia voit seurata myös Facebokissa, Twitterissä ja Blogilistalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti